Вероятно София е най-тъмната столица в ЕС. Столичани са свикнали да не

...
Вероятно София е най-тъмната столица в ЕС. Столичани са свикнали да не
Коментари Харесай

Кандидат-кмет на София с коментар за осветлението в столицата

Вероятно София е най-тъмната столица в Европейски Съюз. Столичани са привикнали да не виждат къде вървят – освен из паркове и градини, само че и по централни и квартални улици. На доста от тези места, в случай че изобщо има осветяване, то е единствено от едната страна на улицата и е едва. Констатациите са на кандидат-кмета от огромната дясно-либерална коалиция Продължаваме промяната, Демократична България и " Спаси София " Васил Терзиев. 

Той отбелязва, че даже и най-скъпите региони в столицата – като този към Докторската градина, улиците са завладяни от мрак, а в отсрещния парк родители и спортуващи си светят с телефони, с цел да виждат къде стъпват. Доказателство за казуса са и дейните сигнали в Контактния център на общината – единствено за уличното осветяване те са по 600 всеки ден.
-->
" Ако смятате, че проблемите са заради липса на финансиране – не са. През 2021 година Столична община е сключила нови двугодишни контракти с две компании – “Лог Сиберия ” и “Улично осветяване ” – за поддръжка и създаване на ново осветяване с планирана сума от 88.2 млн. лева с Данък добавена стойност. Това е в пъти повече на година в съпоставяне със сумата от предходния търг – 32 млн. лева за четири години (2015-2019).

По договорите, подписани през 2021-ва година, действително са изхарчени единствено 14.4 млн лв., което значи голяма разлика от съвсем 74 млн. лева по отношение на прогнозната сума от 88.2 млн. лева с Данък добавена стойност.

Общината има още един едногодишен контракт с общинското сдружение “Софинвест ” на стойност 760 хиляди лв. за слагане на нови LED лампи. По този контракт през 2022 година, по редица огромни булеварди в София и на изходите от града, са сменени 3 342 остарели натриеви осветителни тела с нови LED такива.

От общината споделят, че са пионери в подмяната на лампите и че за 10 години са конфигурирали 20 000 LED лампи, а спестената сила е над 5 000 000 kw/h годишно. Общият брой на лампите в София обаче е близо 95 хиляди и е елементарно да се сметне, че с тези темпове на замяна градът може и да светне след има-няма 20 години.

Какво ще създадем, с цел да може София да „ светне “?

Ще прегледаме прецизно подписаните контракти, ще подготвим тези за идващите интервали по допустимо най-прозрачен метод, с тъкмо написани цели и периоди. Ще влагаме в енергоспестяващи осветителни тела, които да понижат сметките за ток, само че да обезпечават по този начин нужната светлина на града ни ", дава обещание Васил Терзиев. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР